KLINIČKI DOKAZANO
IZNIMNO UČINKOVIT

Kapsikum je u narodu poznat kao crvena paprika. Pod tim se nazivom krije mnogo tropskih vrsta paprika, kao i njihovi plodovi koji se beru i suše kako bi jela učinili pikantnijima i aromatičnijima, a u posljednje se vrijeme sve češće koriste u proizvodnji preparata za mršavljenje.

U kapsikume, odnosno crvene paprike, spadaju mnoge vrste koje znamo pod nazivima kao što su kajenski papar, čili, pimiento, slatka paprika, mađarski feferoni i meksički feferoni.

Kapsaicionidi su sastavni dio paprike. Oni su zaslužni za to što ljute papričice zovemo upravo tako. Djeluju i vrlo nadražujuće na kožu, oči i sluznice. Ekstrakt paprike koji je vrlo bogat raznim kapsaicinoidima prozvali smo kapsikum.

Nalazimo ih u svim vrstama paprike, osim u jednoj, koja nema gen koji svim drugima omogućava sintezu tih spojeva. Što je paprika ljuća, to je koncentracija kapsaicinoida veća.

Istraživanja provedena u razdoblju od oko tri desetljeća su pokazala su da kapsikumi idealno pomoćno sredstvo za zdravo mršavljenje i idealna dijeta.

No, ipak je postojao problem, što ga ljudi nenaviknuti na njega doživljavaju neprobavljivim i neprihvatljivim u svojoj svakodnevnoj prehrani.

U današnje doba postoje dodaci prehrani koji sadržavaju male količine kapsikuma proizvedenog tako da je nježniji prema želucu i stoga i lakše podnošljiv. To se obično postiže korištenjem posebne obloge u vanjskom omotaču kapsule koji sprječava otapanje sve dok kapsula ne dođe do tankog crijeva, gdje ne može uzrokovati nadraživanje korisnika.

Ljute papričice također odlično potiskuju glad – konzumacijom ljute i začinjene hrane glad se može potisnuti u trajanju od nekoliko sati.

Kapsikum pojačava ritam kojim tijelo uzima masnoće i sagorijeva ih, što ga čini vrlo učinkovitim sredstvom za eliminaciju masnoća, sredstvom koje vam omogućuje smanjenje tjelesne težine čak i bez fizičkog vježbanja.